Μηχανή αναζήτησης Κατοικίες/Διαμερίσματα Επαγγελματικά ακίνητα Οικόπεδα/Αγροτεμάχια *Νέα ακίνητα *Ακίνητα που επισκέφτηκα
Μεσιτικό γραφείο στην Αμαλιάδα Σάκης Βασιλόπουλος και συνεργάτες - sakisvasilopoulos.com
Ακίνητα την Αμαλιάδα
ΑΓΟΡΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
Greek   English
Αναζήτηση ακινήτων Επιλεγμένα ακίνητα Ανάθεση ακινήτου Αρθρα Χρήσιμα Θέματα Δήμος Ήλιδας (Πρώην Δήμος Αμαλιάδας)

Χρήσιμα θέματα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/496760/to-plasmatiko-paramythi-me-toys-foroys-sta-akinita

 
Το πλασματικό «παραμύθι» με τους φόρους στα ακίνητα
 
 
 
Η περιουσία του 1 τρισ. ευρώ και ο φόρος που υπολογίζεται χωρίς... κρίση!

«Ταμείο» για τη συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά, με βάση τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια φυσικών και νομικών προσώπων, ό,τι υπάρχει δηλαδή σε αυτή τη χώρα.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιες αξίες έχουν υπολογιστεί όλα αυτά. Γιατί οι τιμές που κοστολογείται η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων είναι με τιμές 2007 και με βάση αυτές «βγαίνει» και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Όπως αποδείχθηκε, ο φόρος «μπάζει» από πολλές πλευρές, με το βασικότερο όλων να είναι το πώς υπολογίστηκε.

Πρόκειται για ένα φόρο που ετοιμαζόταν για ενάμιση χρόνο και μας ήρθε χωρίς καμία ..κρίση των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών, με τιμές της περιόδου που δεν υπήρχε κρίση!

Θυμίζουμε ότι το χαράτσι στα ακίνητα, που υιοθετήθηκε το 2011 επί Υπουργίας Βενιζέλου στο Οικονομικών, ήταν «ένα ασφάλιστρο κινδύνου 2 τοις χιλίους», όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Με τα δεδομένα του 2007 η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων άγγιζε, σε αντικειμενική αξία, το 1 τρις ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε προέκυψε και ο φόρος με έσοδα 2 δις.

Πλέον, ο ΕΝΦΙΑ, με βάση τα ίδια στοιχεία αποτελεί «ασφάλιστρο κινδύνου 2,65 τοις χιλίοις», αφού τα έσοδα θα πλησιάσουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014, τα 2,65 δις ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την πρώτη καταγραφή της περιουσίας των Ελλήνων είναι αποκαλυπτικά:

Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων ανέρχεται σε 520 εκατομμύρια ευρώ.

Αν προστεθούν και τα αγροτεμάχια, τότε φτάνει το 1 τρις. Όλα αυτά όμως, με τιμές 2007. Δηλαδή, ο φόρος που θα πληρώσουμε και φέτος, έχει υπολογιστεί με βάση τις αξίες που υπήρχαν στην αγορά πριν από 7 χρόνια, πριν καν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση.

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, αφού οι εμπορικές αξίες, οι τιμές δηλαδή που μπορεί να πουληθεί ένα ακίνητα, διαφέρουν κατά πολύ και μάλιστα προς τα κάτω.

Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές έχουν μειωθεί για παράδειγμα κατά 20%, τότε η συνολική αξία θα κατέβαινε στα 800 εκατ. ευρώ. Αν υποθέσουμε και πάλι ότι παραμένει ο φόρος ένα «ασφάλιστρο κινδύνου 2 τοις χιλίοις» για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, τότε θα έπρεπε ο κόσμος να πληρώσει 1 δις ευρώ λιγότερο, δηλαδή 1,6 δις ευρώ! Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όμως, οι εμπορικές τιμές έχουν πέσει πολύ περισσότερο. ¶ρα, ο φόρος θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερος ή να αυξηθεί ο μέσος συντελεστής. Τι εννοούμε;

Στο 1 τρις που υπολογίζουν τη συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων, φέτος θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ 2,65 δις ευρώ. Μέσος φορολογικός συντελεστής δηλαδή 0,265%. Αν όμως λάβουμε υπόψη μας το παραπάνω παράδειγμα (θυμίζουμε οι τιμές είναι ενδεικτικές για οι εμπορικές αξίες είναι κατά πολύ χαμηλότερες) ο μέσος συντελεστής θα έπρεπε να πέσει στο 0,165%.

Αν το Υπουργείο Οικονομικών λάμβανε υπόψη του τις μειωμένες εμπορικές τιμές, τα πραγματικά χρήματα δηλαδή που θα λάβει κάποιος που θέλει να πουλήσει ένα ακίνητα και αν το οικονομικό επιτελείο ήθελε να συνεχίσει να βάζει 2,65 δις το χρόνο από τον φόρο ακινήτων, τότε ο μέσος συντελεστής θα εκτοξευόταν! 

Για να μην μπλέκουμε με αριθμούς, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο κόσμος πληρώνει φόρους με λάθος στοιχεία, λάθος αξίες σε μια περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης, με 1,3 εκατ. ανέργους, εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους και έναν στους τρεις μισθωτούς με μισθό 300 ευρώ, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.

Χρήσιμα θέματα

 

Ανάθεση ακινήτου

Αναθέστε μας το ακίνητο σας και αποκτήστε δωρεάν προβολή στις εφημερίδας και στο Internet. Προσεγγίστε όλους τους αγοραστές που ενδιαφέρονται άμεσα για την αγορά ενός ακινήτου σαν το δικό σας μέσα από το μεγάλο πελατολόγιο του γραφείου μας.

 
Εύρεση ακινήτου

Μη χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας σε λάθος μέρη. Κάντε τώρα κλικ στην αναζήτηση ακινήτων και δείτε όλα τα ακίνητα της περιοχής μας με φωτογραφίες και αναλυτικές περιγραφές ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δείξουμε όλα τα ακίνητα που σας ταιριάζουν από τα εκατοντάδες που έχουμε στην περιοχή της Αμαλιάδας.

 
Αρθρα
Περισσότερα >>
 
Χρήσιμα θέματα
Περισσότερα >>
Site map Προσθήκη στα αγαπημένα Προτείνετε μας